torsdag 6. februar 2014

Blogg nr 2 fra PPU studentene i Siem Reap, Kambodsja!

Nå har de ivrige, glade, smarte og tøffe PPU studentene vært i Kambodsja i 3 uker, og de begynner å få et godt overblikk over hvilke utfordringer man møter hvis en skulle finne på noe så sprøtt noe som å undervise 6 uker på Provincial Teacher Trainers College. 
Denne bloggen kommer hovedsakelig til å handle om utfordringene i undervisningen, skildret fra hver student. Både Petter, Martin og Ann Katrin opplever at det er gøy og givende å undervise her, men det er også krevende i mange tilfeller.

La oss alle bare være enige om hvertfall én ting. Majoriteten av studentene kan ikke noe særlig engelsk. Noen studenter kan absolutt ikke ett ord, mens andre kan noe og skjønner mer enn andre. Se på det som om du sitter i en time hvor læreren snakker fransk eller tysk, hele timen. En time uten tolk kan derfor ende opp i katastrofe. Sånn som f. eks når Martin skal holde en times forelesning om Mao, Stalin og Hitler uten tolk. Da han kom tilbake til arbeidsrommet etter timen, sa han at han trodde elevene ikke hadde skjønt et kvekk. Dette er så klart kjipt, når man har brukt flere timer på å forberede seg og lære seg dette stoffet selv.
En undrer seg også over hva elevene kan om dette fra før av? De vet så vidt hvor Tyskland ligger, hvertfall ikke landene som ligger rundt. Det blir derfor vanskelig for dem å relatere seg til stoffet, siden de

nr 1: Ikke har hatt om dette før
nr 2: Ikke er i besittelse av noe lærerbøker
nr 3: Ikke vet hvor landene ligger
nr 4: Ikke har sett noe bilder eller filmer om dette før
nr 5: Sannsynligvis har brukt hele livet sitt på å være på skolen, jobbe, være hjemme, sykle til fra skolen og området rundt.
nr 6: Ikke kan engelsk

Håper dere kan se hvordan dette overføres i mange andre situasjoner.

På skolen er de utstyrt med et lite bibliotek, hvor alle bøkene stort sett står på khmer (skriftspråket deres). Med andre ord, vi har ingenting å hente derfra som vi skjønner. Heldigvis har vi en grei internett linje på arbeidsrommet, med printer, kopimaskin og det som trengs for å forberede timen. Men ingen lærerbøker. Hadde vi vært uten internett, hadde situasjonen vært helt krise. Så det blir der vi henter fagstoffet fra.

En helt essensiell utfordring med å undervise er at bakgrunnskunnskapene deres er helt annerledes enn ifra Norge. Når Ann Katrin skal ha en naturfagstime om de ulike årstidene, så aner ikke de hvordan vinter, vår eller høst ser ut, siden de bare har to ulike årstider: Tørketiden/sommer (oktober – mars), og regntiden (april – oktober). Eller når hun skal snakke om f. eks vannkraft, så har de ikke noe forhold til det her.
Når Petter skal undervise i musikk, så har de aldri sett en note før, tatt i en gitar eller et piano, eller hørt noe særlig vestlig musikk før. Det blir derfor vanskelig å starte helt fra scratch. Det blir som å lære seg kinesisk for oss.

Andre utfordringer er at studentene ofte sier OK, eller YES når vi spør om de skjønner dette og om vi skal gå videre, men fakta er at de egentlig ikke har skjønt det. Dette ser vi når vi deler ut oppgavene. Vi får veldig mange rare svar og bokstaver og tegn tilbake igjen. Det er så klart noen som skjønner det, men de fleste er nok ganske bortreist.
Det er også forvirring om hva de skal gjøre. Når vi gir dem en oppgave, sitter de der ofte som spørsmålstegn. ”Skal vi øve piano? Skal vi jobbe sammen to og to? Hva skjer nå?”.
Det er også utfordrende å variere undervisningen, og aktiviteter tar ofte lengere tid å gjennomføre enn planlagt. Ann Katrin skulle bl. a gjennomføre en bingo, og dette viste seg å ta veldig lang tid.

Disse utfordringene går gjennom hos alle 3. Petter har det i grunn litt mer laidback enn de andre når det kommer til fagstoff, siden gitar og piano undervisning ikke er noe man trenger å lese seg opp på hvis man har noen tusen timer i bagasjen på det J Og når det kommer til å lære seg enkle sanger, vise de litt basic noter og rytmer, lage litt aktiviteter og god stemning ut av det, så greier han seg uten materiale. Derfor blir han ofte sett stygt på av Martin og Ann Katrin, som må pine seg gjennom time på time med å finne fagstoff og lære seg dette. MEN, de får en mye større kunnskapsbelønning for dette i lengden, i mye større grad enn Petter. Så det skulle bare mangle J

Nå har vi snakket mye om utfordringene og det vi sliter med her. Det er selvfølgelig ikke bare det. Jeg tror alle opplever undervisningen som mye mer positivt enn negativt. For hva får vi ut av dette selv? Jo, vi lærer å:

- Bruke mer hjelpemidler
- Være mer selvstendig i undervisningen
- Bruke kroppen mer for å forklare og bli forstått
- Lære hvordan en skal forklare ting enklere
- Viktigheten av tavlebruk
- Lære om hvilke problemer som oppstår, og hvordan takle disse
- Lære fra hverandre, ved å diskutere problemene som har oppstått
- Lære om hvordan en skal lære bort til mennesker som ikke har bakgrunnskunnskap i dette
- Lærer om kulturen deres
- Blir kjent med nye mennesker med helt andre forutsetninger enn oss

og sikkert en hel haug med andre ting som man glemmer å skrive om her.
Vi er svært heldige som får lov til å gjøre dette.
Utenom undervisningen pleier studentene å spise middag sammen hver dag, billig khmer mat som varierer mellom 5-8 dollar. Vi hygger oss og har en veldig god kjemi. Kanskje unner vi oss en massasje, kanskje soler vi oss litt og bader, kanskje slapper vi av på hotellrommet eller tar en tur på tuk-tuk. Livet føles ikke så galt ut. Tvert imot J
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar